610. Geschiedenis jongensspeelzaal 1932-1958 Met onze dank aan Rene van der Veen
Reactie plaatsen
Reacties
Rene' van der Veen.
11 jaar geleden
In de speelzaal stonden maar twee biljarttafels , een voor groter en een voor minder groter jongens. Dit was geen goed kwailiteit biljartafels en ook een verwaardeloos de biljartstokken die de enkele boven blauwe ( door blauwe krijt ) Zijn stuk afgevallen. De links foto de biljarttafel met de stevige merkwaardig poten die lijkt wel,op dat de biljarttafel was een antiek. Waarom zet die in de grote speelzaal met Br Corsinus en jongens ? Dat had bedoeld voor de lessen geven voor de jongens. Waarom op de speciaal biljarttafel gebruikt om voor de jongens de lessen geven hoe ze het leren aan de biljarten. Oja dat de biljarttafel was de speciaal in de speelzaal gekomen uit de rekactiezaal van de Broeders dat het doel voor een mooie kiekje laten maken voor in de boek met het mooie verhaaltjes van maken voor het buiten van het instituut. Na de kiekje van de biljarttafel weer terug naar het zelfde plaats in de rekactiezaal van de Broeders.
De spel van de jongens op biljartten dat wie de bal over de biljarttafel op de grond en kreeg hij de straf en ook wat per ongeluk de boveknoop van de biljartstok op de biljarttafel naar de witte bal stoot die op de groene viltstof die scheurt de stuk en kreeg ook het straf in de hoek. Naderhand werd het nooit gerapereerd, daarom laten de Broeders over en wisten ze dat de biljarttafels zijn zeer verwaardeloos. En waarom de jongen de straf stond in de hoek?
Nu gaat over de schaakbord met schaken en dammen. Die leerden de jongens elkaar goed opletten en denken. Het is wel goed en ervaring spel, maar valt niet altijd voor het eerlijk van de voor en tegenparty, als maar wie het verliest liep onmiddelijk weg met het lange gezicht.
Hier het volgt het ware verhaal van 2 schaaksters die het gebeurde was in de grote speelzaal van het instituut.
Als wie het niet gelooft en wel gelooft van mij altijd goed. Maar ik zelf mijn 2 ogen het duidelijk heb gezien.
Ik weet nog heel goed in 1953 werd het mooiste kleine schaakwedstrijd in de grote speelzaal gehouden op de avond van half acht tot negen uur.
Van te voren hebben elkaar afgesproken ( Mhr A v Lierop en Johan de Wagenaar ) Men zeide Mhr A v Lierop als wie het schaakwedstrijd de winnar is, krijgt een doos met heerlijk 10 sigaren. Ja. Ja. Ja, zo afgesproken.
De tafel staat het klaar voor 2 schaakspelers, maar waar blijft een doos met 10 sigaren ? En dan gaf Mhr A v Lierop helemaal geen antwoordt, maar wel lacht hij wel lekker uit en zeide hij wie is aan het buurt? Johan nam de twee schaken ( kleuren wit en zwart ) in zijn 2 handen achter de rug en vroeg Johan hem welke kiest U de links of rechts? Hij kiest de rechts het kleur zwart dan Johan laat van zijn rechts hand open en zeide Johan. U heeft het kleur zwart gekozen en maakte hij wat een kleine grapje met het woorden. " Toevallig dat U het kleur zwart heeft gekozen van uw zwarte toga. Mhr Av Lierop lacht zeer vrolijk.
Johan zet de eerste schaak op tweede mat en Mhr A v Lierop zet de tweede schaak op tweede maat ( hetzelfde van twee aan zetten ) Tween dachten het wel dat ze probeerden zo vlug mogelijk de koningschaak in hun handen, maar lukt het niet want Johan maakte voor hem moeilijk, dat hij nog verder schaken. Maar Johan merkt van wel dat Mhr A v Lierop was wel slimmerik om het spel mogelijk traag voor het tijd om 9 uur niet alles af maken van het wedstrijd. Toch Johan probeert het spel voor op tijd 9 uur afmaakt. Enige minuten later was zeer spannende dat Mhr A v Lierop wist dat Johan was de goede schaaker en voelde hij dat zou hij misschien verliest. Johan maakt de schaak onderkoning naar de plaats zetten en keek hij dat Mhr A v Lierop zo meermalen naar het klok heeft gekeken. Dat Johan vond het wel erg vreemd en dacht of zou Mhr A v Lierop van de tafel weg liep??? En verder bleef nog verder en rond na half negen keek hij naar het klok dan laat hij de schaak koning neerlegt op de schaakbord en zeide hij dat hij had van iemand afgesproken voor zijn in de kamer laten bespreken, en liep hij het gewoon recht uit de speelzaal de recht naar de onderafdak. Johan stond van de tafel op en keek hij zeer groot verbaasd dat het spel van het schaakwedstrijd was nog niet afgelopen. En waarom liep hij weg van het afgesproken? Johan sprak met het woord " onsportief Mhr A v Lierop. Maar het naaste de zittende Br Theobertus zag het wel, maar sprak hij helemaal niets over. Want hij houdt zijn mond dicht van de goede beloning van te veel pakjes cigaretten heeft gekregen. Johan stond op van de tafel met zonder een doos met 10 sigaren dat Mhr A v Lierop houdt zelf in de zak ofwel had hij Johan misschien het verzonnen woorden uitgesproken. Verder het volgende keer doet Johan niet meer met hem. Laat maar met de andere jongens kunnen schaken of dammen dan verliest hij het niet meer.
Zo dat wie het verliest kunt niet verdraagt en wie de winnaar brengt het vreugde !!!!!
Rene' van der Veen.
Rene' van der veen.
11 jaar geleden
Ter Gedachtenis de jongensspeelzaal op het Instituut voor Doven in 1932 - 1958
Vroeger de seelzaal bij Br Theobertus de grote jongens hun ervaringen van hun arbeids van het houtsnijwerken, triplexhout met het gemaakte dwergtjes met het figuurtje en verven met het vershillende tekeningen met de speciaal potloden.
De stapel brandhouten werd in de speelzaal gebracht voor de houtensnijwerkers. En elke dag op de avond van om half 8 tot kwart voor 9 en in de weekend bij het slecht weer in de middag en avond.
Eerst zoekt naar het patroon van de tekeningen die welke koos dat wordt op het hout gelegd en ingetekend. Daarna het bezig met zeer slijmscherp mesjes op het getekende werd gesneden. Het was wel veel moeite van het werk wonder boven wonder dat de snijwerkers hebben helemaal geen last gehad van de verwondingen door de snee in hun vingers. Br. Theobertus stond van zijn de wijde ogen kijken hoe de snijwerkers het deden, stond hij wel erg verbaasd, maar de anderkant de andere Broeders maakten hun het misbruik doordat het verschillende gemaakte snijhoutwerken schaal, serviesblad, kapstok, kastje, vazen enz alles naar de andere plaats tafel met witte overdekkingen het verschillende voorwerpen van het houtensnijden werden gelegd dat het genoemde de tentoonstelling voor
het bezoekers van buiten van I V D komen bezichtigen. Dus dachten de iedereen op het instituut erg trots dat hier de jongens zelf hebben gemaakt. Maar ze kregen helemaak geen beloningen van het mooiste werk. Het blijft voor ze altijd nul nul nul. Maar het vraag waar blijft het verschillende houtsnijwerk seviersblad, kapstok, kistjes, schalen enz nu nog? En dan het komende nieuwelingen dove jongens op het instituut hebben nooit nooit gezien dat het vroeger door de dove houstsnijwerkers hebben gemaakt. Het kan ook niet dat ze zomaar hebben weggegooid. Vermoedelijk dat door de Broeders of iemand op het instituut hebben die wel verkocht en kregen het geld die het gebruikt voor ........ ? Jammer dat was toch geen bewijs of die wel hebben verkocht, weggegeven of weggegooid. Vooral heel jammer dat er geen mooiste herinneringen van de dove jongens als hun koutsnijwerkers op het instituut niet meer.!!!!
De tekeningen van het verschillende sprookjes op het houttreplix werden gemaakt en per de figuurzaag werd gezaagd en met het gekleurde geverfd. Dat was een goede ervaring oud-leerling Gerard Bemboom die hij was de enigste goede en beroemde van het verschillende sprookjes tekenaar, houtwerker, schilderen dat hij op het instituut heel veel veel heeft gemaakt. Hij was wel een gehandicapt, maar zijn de goede geheugen wat hij alles kon tekenen, maken, verven. Later weer ander naar het natuur van de insceten, vlinders, kevers, huiselijk dieren enz teken hij veel meer en ook in de boek. Elke mooie zichtbaar doos met insceken, vlinders, kevers allemaal hebben ingezet die hangen nu nog van hem familie in Slagharen bij de ponypark en het hoofdgebouw.
Dankzij aan Gerard Bemboom dat ook de tekeningen op het hout met de stevige papieren over het verschillende vogels. Eerste de tekening van hem uit het hoofd naar op hout deafbeelding een prachtig gekleurde pauw met het stralen veren en later alles zo preices met het kleuren heeft geverfd. Toen alles klaar was van het werk maakte hij mer figuurzaag van de vierkant naar ovaal die gebruikt voor de serviesblad.
Later kwam Br Otgerus bij hem in de speelzaal kreeg van Gerard een ovaal blad met het gekleurde Pauw.. Br Otgerus schrok erg van dat het was zeer prachtig gekleurde pauw. Br Theobertus leefde mee met hem.
Hij nam de ovaal blad mee met de rieten laten vlechten. En ook het verschillende schalen, serviesbladen, prullebak, vazen, boterhamschaal enz door Gerard zelf heeft gemaakt die wordt ook op het instituut de grote tentoonstelling gehouden die het bezoekers kwamen bezichtigen en gekocht. En dan vraagt ook af of waar blijft het geld van het gekochte van het verschillende geschilderd en gevlechten maand, bladen, vazen enz ? Ook heeft het geen bewijs wasr die het blijft. En dan het was jammer dat het geen
Ter Gedachtenis meer over Gerard Bemboom dat hij op het instituut in het jaren heeft gemaakt en gewerkt. En ook van de andere jongens hebben ook meegedaan.
Tot de volgende keer
Rene' van der Veen.
Reactie plaatsen
Reacties
In de speelzaal stonden maar twee biljarttafels , een voor groter en een voor minder groter jongens. Dit was geen goed kwailiteit biljartafels en ook een verwaardeloos de biljartstokken die de enkele boven blauwe ( door blauwe krijt ) Zijn stuk afgevallen. De links foto de biljarttafel met de stevige merkwaardig poten die lijkt wel,op dat de biljarttafel was een antiek. Waarom zet die in de grote speelzaal met Br Corsinus en jongens ? Dat had bedoeld voor de lessen geven voor de jongens. Waarom op de speciaal biljarttafel gebruikt om voor de jongens de lessen geven hoe ze het leren aan de biljarten. Oja dat de biljarttafel was de speciaal in de speelzaal gekomen uit de rekactiezaal van de Broeders dat het doel voor een mooie kiekje laten maken voor in de boek met het mooie verhaaltjes van maken voor het buiten van het instituut. Na de kiekje van de biljarttafel weer terug naar het zelfde plaats in de rekactiezaal van de Broeders.
De spel van de jongens op biljartten dat wie de bal over de biljarttafel op de grond en kreeg hij de straf en ook wat per ongeluk de boveknoop van de biljartstok op de biljarttafel naar de witte bal stoot die op de groene viltstof die scheurt de stuk en kreeg ook het straf in de hoek. Naderhand werd het nooit gerapereerd, daarom laten de Broeders over en wisten ze dat de biljarttafels zijn zeer verwaardeloos. En waarom de jongen de straf stond in de hoek?
Nu gaat over de schaakbord met schaken en dammen. Die leerden de jongens elkaar goed opletten en denken. Het is wel goed en ervaring spel, maar valt niet altijd voor het eerlijk van de voor en tegenparty, als maar wie het verliest liep onmiddelijk weg met het lange gezicht.
Hier het volgt het ware verhaal van 2 schaaksters die het gebeurde was in de grote speelzaal van het instituut.
Als wie het niet gelooft en wel gelooft van mij altijd goed. Maar ik zelf mijn 2 ogen het duidelijk heb gezien.
Ik weet nog heel goed in 1953 werd het mooiste kleine schaakwedstrijd in de grote speelzaal gehouden op de avond van half acht tot negen uur.
Van te voren hebben elkaar afgesproken ( Mhr A v Lierop en Johan de Wagenaar ) Men zeide Mhr A v Lierop als wie het schaakwedstrijd de winnar is, krijgt een doos met heerlijk 10 sigaren. Ja. Ja. Ja, zo afgesproken.
De tafel staat het klaar voor 2 schaakspelers, maar waar blijft een doos met 10 sigaren ? En dan gaf Mhr A v Lierop helemaal geen antwoordt, maar wel lacht hij wel lekker uit en zeide hij wie is aan het buurt? Johan nam de twee schaken ( kleuren wit en zwart ) in zijn 2 handen achter de rug en vroeg Johan hem welke kiest U de links of rechts? Hij kiest de rechts het kleur zwart dan Johan laat van zijn rechts hand open en zeide Johan. U heeft het kleur zwart gekozen en maakte hij wat een kleine grapje met het woorden. " Toevallig dat U het kleur zwart heeft gekozen van uw zwarte toga. Mhr Av Lierop lacht zeer vrolijk.
Johan zet de eerste schaak op tweede mat en Mhr A v Lierop zet de tweede schaak op tweede maat ( hetzelfde van twee aan zetten ) Tween dachten het wel dat ze probeerden zo vlug mogelijk de koningschaak in hun handen, maar lukt het niet want Johan maakte voor hem moeilijk, dat hij nog verder schaken. Maar Johan merkt van wel dat Mhr A v Lierop was wel slimmerik om het spel mogelijk traag voor het tijd om 9 uur niet alles af maken van het wedstrijd. Toch Johan probeert het spel voor op tijd 9 uur afmaakt. Enige minuten later was zeer spannende dat Mhr A v Lierop wist dat Johan was de goede schaaker en voelde hij dat zou hij misschien verliest. Johan maakt de schaak onderkoning naar de plaats zetten en keek hij dat Mhr A v Lierop zo meermalen naar het klok heeft gekeken. Dat Johan vond het wel erg vreemd en dacht of zou Mhr A v Lierop van de tafel weg liep??? En verder bleef nog verder en rond na half negen keek hij naar het klok dan laat hij de schaak koning neerlegt op de schaakbord en zeide hij dat hij had van iemand afgesproken voor zijn in de kamer laten bespreken, en liep hij het gewoon recht uit de speelzaal de recht naar de onderafdak. Johan stond van de tafel op en keek hij zeer groot verbaasd dat het spel van het schaakwedstrijd was nog niet afgelopen. En waarom liep hij weg van het afgesproken? Johan sprak met het woord " onsportief Mhr A v Lierop. Maar het naaste de zittende Br Theobertus zag het wel, maar sprak hij helemaal niets over. Want hij houdt zijn mond dicht van de goede beloning van te veel pakjes cigaretten heeft gekregen. Johan stond op van de tafel met zonder een doos met 10 sigaren dat Mhr A v Lierop houdt zelf in de zak ofwel had hij Johan misschien het verzonnen woorden uitgesproken. Verder het volgende keer doet Johan niet meer met hem. Laat maar met de andere jongens kunnen schaken of dammen dan verliest hij het niet meer.
Zo dat wie het verliest kunt niet verdraagt en wie de winnaar brengt het vreugde !!!!!
Rene' van der Veen.
Ter Gedachtenis de jongensspeelzaal op het Instituut voor Doven in 1932 - 1958
Vroeger de seelzaal bij Br Theobertus de grote jongens hun ervaringen van hun arbeids van het houtsnijwerken, triplexhout met het gemaakte dwergtjes met het figuurtje en verven met het vershillende tekeningen met de speciaal potloden.
De stapel brandhouten werd in de speelzaal gebracht voor de houtensnijwerkers. En elke dag op de avond van om half 8 tot kwart voor 9 en in de weekend bij het slecht weer in de middag en avond.
Eerst zoekt naar het patroon van de tekeningen die welke koos dat wordt op het hout gelegd en ingetekend. Daarna het bezig met zeer slijmscherp mesjes op het getekende werd gesneden. Het was wel veel moeite van het werk wonder boven wonder dat de snijwerkers hebben helemaal geen last gehad van de verwondingen door de snee in hun vingers. Br. Theobertus stond van zijn de wijde ogen kijken hoe de snijwerkers het deden, stond hij wel erg verbaasd, maar de anderkant de andere Broeders maakten hun het misbruik doordat het verschillende gemaakte snijhoutwerken schaal, serviesblad, kapstok, kastje, vazen enz alles naar de andere plaats tafel met witte overdekkingen het verschillende voorwerpen van het houtensnijden werden gelegd dat het genoemde de tentoonstelling voor
het bezoekers van buiten van I V D komen bezichtigen. Dus dachten de iedereen op het instituut erg trots dat hier de jongens zelf hebben gemaakt. Maar ze kregen helemaak geen beloningen van het mooiste werk. Het blijft voor ze altijd nul nul nul. Maar het vraag waar blijft het verschillende houtsnijwerk seviersblad, kapstok, kistjes, schalen enz nu nog? En dan het komende nieuwelingen dove jongens op het instituut hebben nooit nooit gezien dat het vroeger door de dove houstsnijwerkers hebben gemaakt. Het kan ook niet dat ze zomaar hebben weggegooid. Vermoedelijk dat door de Broeders of iemand op het instituut hebben die wel verkocht en kregen het geld die het gebruikt voor ........ ? Jammer dat was toch geen bewijs of die wel hebben verkocht, weggegeven of weggegooid. Vooral heel jammer dat er geen mooiste herinneringen van de dove jongens als hun koutsnijwerkers op het instituut niet meer.!!!!
De tekeningen van het verschillende sprookjes op het houttreplix werden gemaakt en per de figuurzaag werd gezaagd en met het gekleurde geverfd. Dat was een goede ervaring oud-leerling Gerard Bemboom die hij was de enigste goede en beroemde van het verschillende sprookjes tekenaar, houtwerker, schilderen dat hij op het instituut heel veel veel heeft gemaakt. Hij was wel een gehandicapt, maar zijn de goede geheugen wat hij alles kon tekenen, maken, verven. Later weer ander naar het natuur van de insceten, vlinders, kevers, huiselijk dieren enz teken hij veel meer en ook in de boek. Elke mooie zichtbaar doos met insceken, vlinders, kevers allemaal hebben ingezet die hangen nu nog van hem familie in Slagharen bij de ponypark en het hoofdgebouw.
Dankzij aan Gerard Bemboom dat ook de tekeningen op het hout met de stevige papieren over het verschillende vogels. Eerste de tekening van hem uit het hoofd naar op hout deafbeelding een prachtig gekleurde pauw met het stralen veren en later alles zo preices met het kleuren heeft geverfd. Toen alles klaar was van het werk maakte hij mer figuurzaag van de vierkant naar ovaal die gebruikt voor de serviesblad.
Later kwam Br Otgerus bij hem in de speelzaal kreeg van Gerard een ovaal blad met het gekleurde Pauw.. Br Otgerus schrok erg van dat het was zeer prachtig gekleurde pauw. Br Theobertus leefde mee met hem.
Hij nam de ovaal blad mee met de rieten laten vlechten. En ook het verschillende schalen, serviesbladen, prullebak, vazen, boterhamschaal enz door Gerard zelf heeft gemaakt die wordt ook op het instituut de grote tentoonstelling gehouden die het bezoekers kwamen bezichtigen en gekocht. En dan vraagt ook af of waar blijft het geld van het gekochte van het verschillende geschilderd en gevlechten maand, bladen, vazen enz ? Ook heeft het geen bewijs wasr die het blijft. En dan het was jammer dat het geen
Ter Gedachtenis meer over Gerard Bemboom dat hij op het instituut in het jaren heeft gemaakt en gewerkt. En ook van de andere jongens hebben ook meegedaan.
Tot de volgende keer
Rene' van der Veen.