613. Oudheidkundig museum in de kapel bij jongensafdeling moet vertrekken
Oudheidkundig Museum in de kapel bij jongensafdeling moet vertrekken.
Vanaf begin van dit jaar wist het bestuur al en kreeg te horen dat de plek in de kapel dit jaar leeg moet zijn. Huurcontract loopt per 31 december 2014 af en wordt niet verlengd.
Groot probleem is: waar moeten prachtige en oude spullen dan staan? Helaas nog geen plek gevonden, misschien in Vught? Of ergens.... Natuurlijk mogen ze deze spullen niet zomaar ergens dumpen maar op veilige plek leggen.
Ik denk dat Kentalis liever ziet dat de geschiedenisspullen over dovenwonderwijs daar komen. Zoals jullie al weten dat Kentalis volgende jaar 225 jaar bestaat en IvD bestaat 175 jaar. Een mooie gelegenheid om nieuwe museum op te richten: oude foto's, schoolmaterialen, oude hoorapparaten, koppeltelefoons, boeken enz. daar te plaatsen. Vermoedelijk gaat Piet Boreman hiervoor zorgen. Maar natuurlijk onder voorbehoud. Ik hoor wel later van hem, wat er gaat gebeuren als de kapel helemaal leeg is.
Mijn vermoeden is juist, want Kentalis wil in de voormalige Jongenskapel, een permanent museum rond het dovenonderwijs en het doveninstituut huisvesten. Kennelijk vindt Kentalis dat de museum met oudheidspullen zoals romeinse munten, potten, gereedschappen enz daar niet meer hoort....
Mijn hamvraag is: hoe zouden Br. Celestinus en Br. Arno die jarenlang hiervoor hard hadden gewerkt, vinden? Ze zullen in hun graf omdraaien uit verdriet en woede.....
Jan Keizer
Met mijn dank aan Rene van der Veen
Reactie plaatsen
Reacties
Beste allen,
Probeer museum in de buurt bv. '-Hertogenbosch te vinden.
Kostbare erfgoed moet goed bewaard blijven.
Dat gaat om redding van deze erfgoed op korte termijn!
Succes hiermee
vr.gr.
Guido.
Nog een terugbik schrijf ik die gaat over.
Elke Woensdag en Zaterdag en de vakantiedagen gingen Br. Celestinus en Br Arno samen per fiets van het instituut naar Halder daar aan het bezig van het uitgraven en zoeken op de oudheid ban het verleden eeuwen.
Met het hulp van het buldozer werd uitgegraven met zeer voorzichtig uit de grond werd gehaald dat het mooiste udheden, munten, glaswerk, borden, schalen enz die werden bewaard op het instituut voor doven.
Achter het voormalig instituut voor doven Viataal, tegenwoordig kentalis aan de Theerestraat in St Michielsgestel ligt de oudheidkundig museum St Michielsgestel.
Het Museum laat de zien Romeinse gescheidenis van het stroomgebied van de dommel zien.
In de oude kapel van het instituut worden vondsten tentoongesteld uit de buurtschap Halder, Vught, St Michielsgestel en Esch. Ook zijn de diverse reconstructies te vinden van archeologiesche vondsten van het afgelopen jaren.
Het museum is ontstaan dankzij zoektochten van twee Broeders van het Instituut voor Doven Br. Arno Velhoven en Br Celestinus Vencken .
Deze Broeders gingen regelmatig op pad om opgravingen te doen, hun vondsten wrrden bewaard op de zolder van het instituut waar de kinderen deze konden bekijken.
Toen de betreffende vleugel werd afgebroken, moest een ander onderkomen voor de spullen worden gevonden. De vondsten werden verplaatst naar de jongenskapel die tussen 1908 en 1910 werd gebouwd.
Ook de in 1935 ontwikkelde zijkapel doet inmiddels dienst als expostieruimte.
Rene' van der Veen.
Moment kreeg Br. Celestinus de zware klak doordat hij het gehoor vertelde dat de alle Broeders van het Instituut voor Doven St Michielsgestel moesten verlaten in 1987 en vrees hij er voor wat zou de oudheidkundig museum wat gebeuren?
Br. Celestinus zegt er het volgende over: " Toen we in 1987 -1988 het huis verlieten, bleef er niet veel anders over dan de spullen van de zolder te halen en deze goed gesorteerd en verzichtelijk ergens op te slaan.
Het ging mij geweldig aan het hart, maar het was niet anders. Zelf verhuisde ik naar Nijmegen en we lieten onze diebare schatten in Sint Michielsgestel achter.
Ondertussen nam ik vele malen contact op met de directe van het Instituut en met collega-deskundigen in Brabant om te zoeken naar een oplossing voor een nieuwe locatie voor het museum. Wonderlijk genoeg kwam er snel een aanbod voor een nieuw onderkomen, toen duidelijk was geworden wat er met enkele grote ruimten in het instituut ging gebeuren.
Ons werd de voormalige "jongens-kapel", de sacristie en de aan-grezende kapel van de communiteit aangeboden. Een geschenk uit de hemel'.
Broeder Celestinus Vencken viel de eer te beurt in 1993 het nieuwe museum te openen.
Zijn levens-werk op archeologisch gebied is er in de voormalige grote kapel opnieuw gerdend en inzichtelijk gemaakt voor de 'leken'-bezoeker.
In de zijkapel bevindt zich het eigenlijke museum met tentoongestelde vondsten. De verbouwde biechtstoelen functioneren voor de wisselcollecties, terwijl in de sacristie een audio-viscuele ruimte werd gecreerd waar een presentatie wordt gegeven van de ' romanisering ' van Brabant. Ook beschikte het museum nog over twee les-kisten met Romenis materiaal, die ter beschikking worden gesteld van basisscholen.
Hierin bevinden zich kopieen van scherven, munten, veel illustratiemateriaal en opdrachten die kunnen worden uitgevoerd. Het museum wordt beheerd door de Stichting Oudheidkundig Museum Sint Michielsgestel.
Ondertussen heeft men in een bouwkeet in Halder een klein 'rijdend' museum ingericht met allerlei vondsten uit deze buurtschap. Om met de woorden van Br. Celestinus te spreken: 'Het stimuleert het gevoel van verbondenheid van de mensen van nu met de rijke historie van hun voorouders.
Het nodigt tevens uit om het nieuwe ingerichte museum te komen bezoeken. En hopelijk geeft het ieder het gevoel dat we alleen maar kunnen leven zoals we nu leven. Op de schouders en in de voetsporen van de mensen die ons voor gingen.
Als dat besef goed bij mensen doordringt, draagt het bij tot een verhoging van de waardigheid van het bestaan.
Dan doet het ons allemaal voelen dat we leven vanuit een heel rijke traditie die de moeite waard is om uitgezocht te worden.
Ik ben er trots op dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen. Aldus Br. Celestinus Vencken.
Volgende keer weer verder.
Rene' van der Veen.
Vorige op IVDVariatie log 238 de foto de opgravingen van Br Celestinus en Br Arno met zonder de recatie heeft geschreven.
Hierbij schrijf ik over dat Br. Celestinus en Br Arno allebeiden hebben op de boek geschreven en gesproken over het oudheidkundig dat ter plaats in Halder ( St Michielsgestel ) hebben gevonden die wordt het bewaard op de zolder bij de jongensafdeling van op het Instituut voor Doven St Michielsgestel.
Hier loopt U langs de Halderse akkers, Halder is een belangerijkste plaats op het gebied van de Romeinen,
Halder is een virus, Dit is de latijnse benaming voor gehucht of wijk, Halder was in de tijd van de Romeinen een nederzitting dat op de kruising lag van belangerijke handelswegen en een handelsplaats was.
Halder was het middelpunt van Esch, Vught en Sint Michielsgestel. In Halder ging niet om landbouw maar om ambachtelijke activiteiten zoals aardewerk, ijzerproductie en de handel en vele producten,
In Halder zijn vele vondsten gedaan. Vondsten die hier gedaan zijn, zijn resten van pottenbakovens, een rematie- graf, zes waterputten met daarin dakpanfragmenten, aardewerk, brons en ijzer, maar ook voorraadkuilen, die ook wel kleikuilen genoemd worden.
De dorp Halder het ongeveer midden plaats maar een weg voor de vervoer van Vught naar Sint Michielsgestel.
Zo heel kleine dorpje met ongeveer 250 inwoners en nog minder. Daar bestaat geen school, kerk, gemeentehuis en maar een voorheen kasteel Nieuw-Herlaer voor het Instituut voor Doofstommen in 1840 - 1910.
Kinderen moesten van de week naar de school in Sint Michielsgestel met de paardetram vervoerd en ook op Zondags naar de kerk. Daarna later de kasteel een kapel heeft bijgebouwd voor de inwoners van dorp Halder op elke Zondags naar de kapel mochten komen.
De dorp Halder toebehoort bij de Gemeente van Sint Michielsgestel.
Archeologie:
Ik ben pas bewust Archeologie gaan doen in 1962. vertelde Br. Celestinus. In September van dat jaar werd in de buurtschap Halder in de gemeente Sint Michielsgestel, ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Den Bosch een munt-vondst gedaan. Naast scherven van Romeins aardwerk en vier zilveren lepeltjes werden ook Romeinse munten gevonden.
Br. Arno en Br. Celestinus werden erop geattendeerd en we werden bij het zoek en graafwerk ingeschakeld.
Zo kwamen we in contact met Prof Bogaers van de Rijk-dienst van de Oudheidkundig Bodemonderzoek ( R.O.B. )
Hij gaf ons aanwijzingen voor ons verder archeologisch werk en stimuleerde ons bijzonder.
Unieke Vondsten.
Bij de eerste vondsten bleef het niet. Mensen uit de omgeving waarschuwden de Broeders als er iets ' van vroeger ' werd gevonden.
Deze kwamen dan meteen de actie voor zover hun bezig-heden op het Instituut voor Doven dat toelieten.
Zo werd er in 1964 een compleet intact zijn de Romeins brandgraf gevonden een plaats waar de lichaam van overleden Romeinen werden gecremeerd.
Hun as werd in het graf geplaatst met een muntstuk erbij en grafgiften in de vorm van gebruiksvoorwerpen.
In de loop der jaren werden zes Romeinse watterputten ondekt, twee voorraadkuilen van Romeninse pottenakker uit 50 na Christus, een Roemeins brandgraf uit 170 na Christus en een pot-tenbakkersoven. Hun belangerijkste en fraaiste vondst was wel een grote Roemeinse vaas - en kruikamfoor - voorzien van twee oren.
Deskundige aanpak.
' ik ben wel een amateur archeoloog, maar ik werk niet op een amateurisische wijze ' bekent Br. Celestinus . ' In mijn hobby heb ik me goed georienteerd. Niet voor niets ben ik van 1966 tot 2002 medewerker geweest van de R. O. B.
Het gevonden materiaal wilden we op een mooie plaats in het Instituut voor Doven tentoonstellen.
Van de directie kreeg ik verlof om een van de zolders daartoe te gebruiken. Om de zaak op een professionele wijze op te zetten volgde ik een museumcurcus.
Daar leerde ik over klimaatbeheersing in tentoonstelling- ruimte. We werden geschoold in het restaureren van oudheidkundig materiaal, verzorging van documentatie enzevoort '
De intentie van Br. Celestinus en Br. Arno was erop gericht oude zaken op professionele wijze tot leven te brengen.
Daartoe werd bijvoorbeeld een graf precies op maat na- gemaakt. Bovendien werden er voor de gevonden voor-werpen vitrines aangeschaft , het brandgraf in oude staat teruggebracht en opgesteld, en de oven gereconstrueerd.
Zo kon door de hulp van velen het museum op de zolder werden gerealiseerd.
Mensloot zich aan bij de Stichting van Brabantse Musea.
Vele groepen scholieren van basis en middelbare scholen kwamen in het museum op bezoek en ook voor volwassen was het museum een prachtige plek om te komen bezichtigen.
En Br. Celestinus zorgde er wel voor dat de gevonden zaken uit de Romeinse tijd voor de bezoekers tot leven kwamen.
Het vervolg over de klap en later wonderlijk daarna later weer opnieuw klap de huurcontract op eind 2014 af.
Rene' van der Veen.
Het is zeer onaangenaam van het gehoor door het bestuur van Kentalis dat heeft het beslist genomen de oudheidkundig museum in de voormailge jongenskapel op het Instituut voor Doven in St Michielsgestel in dit jaar 2014 moeten eindigen doordat de huurcontracht is op 31 December 2014 af met wordt niet meer verlengd.
O. Ik protest dat ik ben helemaal niet mee eens!!!
Maar ik had wel verwacht, toen was het begonnen de verwisselingen van de naam bord " Doven of Doofstommen " was de overname van het Instituut voor Doven door de " Vitaal " in 2003 daarna volgt in 2009 door " Kentalis " werd overgenomen. dat het tegenwoordig geen goede woord van " Welkom voor de Dove Leerlingen dat de bezoekers van de oud-leerlingen moesten eerste van te voren de afspraak maken met de adminstratie van Kentalis.
En tweede ook helemaal niet toegelaten voor de dove leerlingen hun vrijheid op het instituut komen bezoeken of bezichtigen. EERSTE MOET HET AFSPRAAK MAKEN !!!
Het bestuur van Kentalis zoekt van zijn eigen het belang dat het genoemde van het R.K. Instituut voor Doven de langzaam zouden kunnen veranderd op de naam van Kentalis. Zo in Zoetermeer stond een nieuwe groot en modern gebouw het genoemde " KENTALIS " in geheel Nederland voor het Doven/Slechthorende Onderwijs.
Daarom het vermoeden is juist dat Kentalis wil liever zien dat de voormalige jongenskapel het geschikte museum voor het dovenonderwijs en het doveninstituut vanaf in 2003 de Vitaal en 2009 de Kentalis zouden kunnen beginnen.
Uit mijn groot protest dat de Kentalis heeft het besloten dat de huurcontract eindigt op 31 Devember 2014 dat wordt niet meer verlengd.
Dat de museum van de oudheidkundige de Romeinse munten, borden, schalen, potten enz. In de voormalig jongenskapel van het Instituut voor Doven in St Michiels- gestel moeten in dit jaar 2014 vertrekken. Dat hoort er niet bij op het instituut voor doven in St Michielsgestel verklaart van het bestuur Kentalis.
Maar in rond van het jaar 1987 dat Br. Celestinus en Br. Arno hebben het belofte woorden van de directeur Mhr J v Eijndhoven uitgesproken over de oudheidkundig van de eeuwen de Romenise waarden moet op het instituut voor doven ter plaats de museum werden gevestigd.
Dat mogen het beloften niet breken !!!!
Rond in 1993 opende Br. Celestinus de nieuwe museum van de oudheidkundig in de voormalig jongenskapel van I V D. Daarna schreef Br. Celestinus de officeel papier voor het Wijlen Br. Arno Veldhoven 1987.
Ziet de rode boek.
" Geschiedenis van het archeologisch onderzoek te Halder gemeente St Michielsgestel en het ontstaan van het
Oudheidkundige Museum in het Instituut voor Doven te Sint Michielsgestel deelt Archeologisch Onderzoek.
Deze Albums ben ik opgedragen aan mijn medebroeder Arno Veldhoven + , medewerker aan het archeologisch onderzoek en kundig restaurteur van veel Romenise beker, borden, potten e.d.
Vooral de zware beschadigde bijgaven uit de brandgraf hebben gorte vaardigheid en veel geduld vereist. "
November 1996. Br. Celestinus Vencken.
Het blijft mijn hamvraag: wat zou nu aan het buurt van het standbeeld Mgr M v Beek de oprichter van het Instituut voor Doofstommen in Nieuw-Herlaer ( Halder ) gemeente Sint Michielsgestel in 1840 zouden ook kunnen verwijderen, doordat het laatste jaren vanaf de omstreeks in 1994 dat helemaal geen aandacht meer voor het eerbied aan het standbeeld Mgr. Martinus van Beek die het standbeeld zeer erg werd bevuild en testbord was onleesbaar.
Het volgende jaar 2015 de 175 jarige bestaat van het Instituut voor Doven ( Doofstommen ) en de 100 jarige bestaat van het Standbeeld Mgr Martinus van Beek die van 100 jaar geleden in 1915 door de oud-leerlingen hebben geschonken voor de uitdankbaarheid. Voor alle oud-leerlingen van het instituut op de dag van 175 jarige bestaat van IVD in 2015 dat vierden elkaar samen het feest.
Wederom vraag ik aan het bestuur van Kentalis of ze hun handen over het hart laten strijken voor het goedheid om de museum van de oudheidkundig in de voormalig jongenskapel mogen blijven handhaven in de komende jaren 2015 en de huurcontracht weer kunt verlengd.
Het volgende keer over wat Br Celestinus Vencken en Br Arno Veldhoven allebeiden hebben gesproken en geschreven over hun het werk van Archeologie de oudheid
kundig dat begon in 1962 het vlakbij de kasteel Nieuw-Herlaer.